sobota, 23 lutego 2013

Zupa-krem brokułowa

Czasami trzeba odpocząć od mięsnych obiadów i zjeść coś lekkiego. Pomyślałam więc, że zrobię na obiad zupę. Bardzo lubię zupy-kremy, ale bardziej smakują mi takie o lekkiej konsystencji. Nie przepadam za typowymi gęstymi zupami - kremami.

Ilość porcji: 2 litry
Czas wykonania: 60 min.
Cena: 3-4 zł

Składniki:
- 1 brokuł
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- czosnek
- sól, pieprz
- 1 kostka rosołowa
- śmietanka do zagęszczenia
- grzanki do zupy


Wykonanie:
1. Do gotującego się bulionu wrzucić drobno pokrojone ziemniaki.

















2. Gotować 15 minut. Po tym czasie dodać brokuła podzielonego na różyczki (bez łodyg) oraz drobno posiekaną cebulkę - gotować jeszcze około 10 minut.

















3. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie zupę zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.
4. Po wystudzeniu zmiksować wszystko blenderem.
5. Dodać czosnek i przyprawy. Zagęścić śmietanką. Ponownie zagotować. Podawać z posypanymi grzankami - ja kupuję te o smaku czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz