środa, 20 lutego 2013

Makaron z pieczarkami w sosie serowym

Oboje z mężem uwielbiamy makarony w każdej postaci. W związku z tym postanowiłam dzisiaj na obiad przygotować makaron w sosie serowym z dodatkiem pieczarek i kurczaka. Palce lizać!

Czas wykonania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Koszt:15 zł

Składniki:
- paczka makaronu rurki
- 1/4 kg pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1 serek topiony
- ok. 250 ml mleka
- odrobina mąki
- odrobina śmietanki
- 1/2 kostki rosołowej
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa

Wykonanie:
1.Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę






















2. Pieczarki pokroić i podsmażyć na suchej patelni. Doprawić solą i pieprzem.

















3. Pierś wrzucić do głębokiej patelni i przyprawić przyprawą do gyrosa. Gdy się usmaży, zalać wodą i wrzucić kostkę rosołową.

















4. Dodać podsmażone pieczarki. Na tej samej patelni, na której usmażone zostały pieczarki smażymy cebulę i również dodajemy ją do sosu.

















5. Na patelni (tej, na której smażyliśmy pieczarki i cebulę) rozpuścić serek topiony - dodać odrobinę mleka. Gdy serek całkowicie się rozpuści dodać resztę mleka i zagotować. Sos dolać do reszty składników na głębokiej patelni.

















6. Do słoiczka dodać mąkę oraz wodę - zakręcić i wstrząsnąć kilka razy aż składniki dobrze się wymieszają. Zagęścić tym sos.
7. Sos zaciągnąć także odrobiną śmietanki.
8. Podawać z ugotowanym al-dente makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz