Ilość porcji: dla 3 osób
Czas wykonania: 5 minut przygotowanie+ 3 godziny marynata + 30 minut smażenie
Cena: ok. 6-7 zł
Składniki:
- 30 dag łopatki wieprzowej
Marynata:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- ok. 80 ml oleju
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros
Sos czosnkowy:
- 1 łyżka majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- czosnek
- przyprawy: sól, cukier, cytryna
Wykonanie:
1. Łopatkę pokroić w paski (w poprzek włókien).
2. Zmieszać wszystkie składniki na marynatę. Wymieszać marynatę z pokrojonym mięsem. Przykryć i odstawić na 3 godziny do lodówki. Można też np. przygotować sobie marynatę wieczorem i odstawić na noc do lodówki.
3. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy z podanych składników. Doprawić do smaku.
4. Mięso dusić na patelni pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut - aż będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz