Ilość porcji: 10
Czas wykonania: ok. 2 godziny
Cena:11 zł
Składniki:
- biała kapusta
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- torebka ryżu
- 1 cebula
- sól, pieprz
- śmietanka
- przecier pomidorowy
Wykonanie:
1. Główkę kapusty sparzyć w garnku z gorącą wodą, aby liście zmiękły. Z główki zdejmować delikatnie liście.
2. Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą. Dodać sól i pieprz. Dodać woreczek ugotowanego ryżu. Wymieszać.
3. Farszem nadziewać liście kapusty. Zwinąć i spiąć wykałaczką.
4. Gołąbki podsmażyć na patelni z każdej strony do zrumienienia. Potem gotować w garnku z wodą przez ok. 30 minut.
5. Przełożyć do głębokiej patelni i zalać sosem pomidorowym, przygotowanym z przecieru, śmietanki i wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz