niedziela, 17 lutego 2013

Mielone nadziewane fetą

Jednym z moich ulubionych składników w kuchni jest feta, natomiast mój mąż wprost przepada za mięsem mielonym. Postanowiłam połączyć oba te składniki i wyczarować smakowity obiad.
Muszę podkreślić, że nigdy nie używam gotowego mielonego. Kupuję w sklepie mięso w kawałku (najczęściej łopatkę wieprzową) i sama je mielę - wtedy wiem, co jem :)

Czas wykonania: 20 min (ze smażeniem)
Cena: 8 zł
Ilość porcji: 5 kotletów

Składniki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- bułka tarta, sól, pieprz, woda
- ser feta

Wykonanie:
1. Mięso zmielić.

















2. Wymieszać z jajkiem, bułką tartą, odrobiną wody, solą i pieprzem oraz drobno posiekaną cebulą.

















3. Fetę pokroić w kostki

















4. Każdą kostkę "oblepić" mielonym.

















 5. Smażyć na patelni (na małym ogniu) z każdej strony. Najlepiej przykryć patelnię przykrywką.


















Gotowy obiad:


1 komentarz: