Bardzo smakują mi wszelkie ciasta wykonane z użyciem mleka w proszku. Mleczną kanapkę upiekłam niedawno, na Święta Wielkanocne. Piekłam je pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni.
Ilość porcji: blacha 25 x 35 cm
Czas wykonania: ok. 1 godzina
Cena: ok. 20 zł
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 kostki masła
Polewa:
- 1 czekolada mleczna
- trochę mleka
Wykonanie
Biszkopt
1. Wszystkie składniki ubić jak na biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz proszek do pieczenia, a następnie żółtka. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i kakao. Wyłożyć na blachę. Piec 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Jak biszkopt ostygnie, przeciąć go na pół - dlatego też najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.
Krem
2. Mleko, cukier i cukry waniliowe gotować na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i zgęstnieje. Ostudzić i dodać masło oraz mleko w proszku. Jeżeli krem będzie za rzadki, dodać większą ilość mleka w proszku.
2. Przełożyć przecięty biszkopt kremem. Polać 1 czekoladą rozpuszczoną w odrobinie mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz