piątek, 22 marca 2013

Pizza bolońska bez drożdży- moja wariacja

Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. My także jesteśmy jej fanami i zawsze zajadamy się nią ze smakiem. W sumie to dość proste danie, bo ciasto zapiekane z różnymi dodatkami i serem. Aby jeszcze ułatwić sobie zadanie, przygotowałam ciasto na pizzę bez drożdży. Wystarczyło jedynie zagnieść składniki (w tym czasie piekarnik się nagrzał) i nałożyć farsz. Gdybym miała czekać aż wyrosną mi drożdże chyba padłabym z głodu - po pracy chcę jak najszybciej zjeść coś pysznego.

Czas wykonania: 30 minut + 30 minut pieczenie
Cena: 13 zł
Ilość porcji: 1 blacha w przypadku pizzy na grubym cieście, a 2 - na cienkim


Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- sól, pieprz, bazylia

Farsz mięsny:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- trochę keczupu
- puszka pomidorów
- puszka groszku
- czosnek
- prażona cebulka
- sól, pieprz, jarzynka, oregano, papryka ostra, majeranek
- pół kostki sera

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować do wymaganej grubości i ponakłuwać widelcem.
2. Pierś z kurczaka zmielić w maszynce. Podsmażyć na głębokiej patelni. Dodać puszkę pomidorów i zagotować. Następnie dodać przecier pomidorowy, keczup, groszek oraz resztę składników wraz z przyprawami. Doprawić do smaku według uznania.
3. Na ciasto nałożyć farsz mięsny. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.





1 komentarz: