czwartek, 21 marca 2013

Ziemniaczki w nowej odsłonie

Oto przepis na ciekawą, sycącą przekąskę. Zamiast szynki szwarclandzkiej można użyć także boczku. Polecam zwłaszcza na kolację.


Cena: 8 zł
Czas wykonania: ok. 1 godzinę (z ugotowaniem ziemniaków i pieczeniem)
Ilość porcji: 8

Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 8 plasterków szynki szwarclandzkiej
- pół kostki sera feta
- 8 plasterków żółtego sera
- mąka
- majeranek
- wykałaczki

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać i w całości ugotować w osolonej wodzie.
2. Gdy się ugotują - ostudzić je. Każdego ziemniaka przekroić na pół. Każdą połówkę oprószyć mąką oraz posypać majerankiem.

















3. Na jedną połówkę ziemniaka położyć plasterek sera oraz plasterek fety. Przykryć drugą połówką. Owinąć szynką szwarclandzką. "Spiąć" wykałaczką.





















4. Zapiekać ziemniaki ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

1 komentarz: