piątek, 8 lutego 2013

Sałatka z tuńczykiem


Sałatka z tuńczykiem to danie łatwe, szybkie i smaczne. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący użytkownik kuchni. Jest idealna jako przekąska na różnego rodzaju imprezy czy szybką kolację dla niespodziewanych gości.

Składniki:
- 3 ugotowane jajka
- 1 mała cebula
- 1/2 kostki sera
- puszka tuńczyka
- ok. 3 łyżki majonezu
- jogurt naturalny grecki

Czas przygotowania: ok. 30 min
Cena: ok. 8-9 zł

Wykonanie:
1. Ugotowane jajka obieramy. Oddzielamy białko od żółtka - białko kroimy w kostkę.


 2. Pokrojone białko wkładamy do miski, sypiemy solą i pieprzem.

3.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do miski jako kolejną warstwę.


4.  Robimy sos majonezowy: mieszamy 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Można dodać więcej jogurtu lub majonezu - według uznania.

5. Połowę sosu wlewamy do miski.

6. Kolejną warstwą jest tuńczyk.

7.  Ser trzemy na tarce (na małych oczkach) i dodajemy do sałatki.

8. Następnie wlewamy pozostałą część sosu.

9. Na wierzch sałatki dodajemy żółtko. Ja przeciskam je przez sitko, natomiast można użyć również tarki lub drobno je pokroić. Sałatkę można także posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Gotowa sałatka:

Smacznego!

1 komentarz: