poniedziałek, 18 lutego 2013

Pizzerki

Aby zrobić urozmaicenie dla kanapek przygotowywanych do pracy dla męża postanowiłam upiec pizzerki. Niestety, wszystkie zniknęły z talerza na kolację, a do pracy mąż musiał ponownie wziąć kanapki :) Przy przygotowywaniu ciasta na pizzerki inspirowałam się przepisem, który znalazłam tutaj: http://przepyszne.blogspot.com/2012/02/pizzerki.html

Czas wykonania: 2 - 2,5 godziny
Ilość porcji: 10 pizzerek
Cena: ok. 15 zł

Składniki:
Ciasto:
- 30 g drożdży
- 270 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kg mąki
- 1 lyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- oregano
- woda
- oliwa z oliwek

Składniki na pizzerki greckie:
- oliwki
- ser feta
- polędwica z kurczaka
- starty ser

Składniki na pizzerki pieczarkowe:
- pieczarki (podsmażone na suchej patelni i odparowane z wody)
- salami
- starty ser

Wykonanie:
1. Przygotować zaczyn: pomieszać drożdże z wodą oraz cukrem i odstawić na 15 minut.

















2. Do miski dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wlać zaczyn i wyrobić ciasto - w razie potrzeby dodać mąkę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny.

 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrajać okrągłe pizzerki o średnicy ok. 10 cm - ja użyłam w tym celu miseczki.

4. Przygotować sos pomidorowy: wymieszać przecier z wodą, aby miał dość wodnistą konsystencję. Dodać oregano i łyżkę oliwy z oliwek. Gdy nie dodamy wody do przecieru pizzerki mogą zrobić się zbyt twarde.

 
















5. Posmarować każdą pizzerkę sosem pomidorowym. Na połowę pizzerek położyć farsz grecki a na połową pieczarkowy. Ser sypać na górę.


















6. Piec ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni.



1 komentarz: