sobota, 6 kwietnia 2013

Placki po cygańsku

Placki robi się dość szybko. Jeżeli gulasz przygotuje się dzień wcześniej, to po przyjściu z pracy mamy szybki obiad. Mimo to, że wyszły mi smaczne placki, muszę przyznać, że plackom mojej mamy nie dorastają do pięt. Ona robi najlepsze! :)


Czas wykonania: 10 min. przygotowanie (+1,5 godz. duszenie mięsa) + smażenie
Cena: 12 zł
Ilość porcji: 8-10

Składniki:

Placki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- trochę mąki
- sól, pieprz


Farsz:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- mąka tortowa
- włoszczyzna
- 1 cebula
- sól, pieprz, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie

- kwaśna śmietana

Wykonanie:
1. Placki: Ziemniaki obrać i zmielić w maszynce (można zetrzeć na tarce). Dodać drobno pokrojoną cebulkę, jajko, sól i pieprz. Zagęścić masę mąką.
2. Farsz: Łopatkę pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić na godzinę.
3. Obtoczyć mięso w mące i przyrumienić na głębokiej patelni. Dusić ok. 1-1,5 godziny (aż mięso będzie kruche) - w międzyczasie co jakiś czas podlewać wodą.
4. Do powstającego gulaszu dodać 2 liście laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Dodać jarzynkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
5. Gdy mięso będzie miękkie dodać włoszczyznę i zagotować. Jeżeli sos będzie zbyt wodnisty zagęścić go mąką.
6. Smażyć placki na patelni i przekładać je gulaszem. Można także usmażyć jeden duży placek i złożyć go na pół - a farsz włożyć do środka. Ja osobiście wolę usmażyć dwa osobne placki.
Podawać z łyżką śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz