To jedna z moich ulubionych sałatek, które dość często przygotowuję jako dodatek do obiadu. Jest tania i smaczna, a według mnie najlepiej smakuje z tradycyjnym polskim schabowym. Spróbujcie sami - gdy raz jej skosztujecie, nigdy się nie uwolnicie :)
Składniki:
- 2 marchewki
- 1/4 główki białej kapusty
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka cukru pudru
- odrobina soli, pieprzu, soku z cytryny i octu
Czas wykonania: ok. 10 minut + ok. 1 godzina w lodówce (aż nabierze smaku)
Cena: ok. 1-2 zł
Ilość porcji: dla 3-4 osób
Wykonanie:
1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce (na małych oczkach)
2. Kapustę również zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i dodać do miski
3. Cebulę drobno pokroić i dodać do startej marchwi i kapusty
4. Wykonać sos: wymieszać majonez z jogurtem, cukrem pudrem, solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny.
5. Wymieszać warzywa z sosem. Sałatkę odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki, aby się "przegryzła".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz