piątek, 8 marca 2013

Makaron ze szpinakiem i serami

Jak już wspominałam - bardzo lubię makarony. Można je przyrządzać na wiele sposobów, więc nigdy się nie nudzą. Tym razem zamiast typowego makaronu polanego sosem, postanowiłam przygotować makaron bardziej "na sucho" zmieszany ze składnikami. Powiem nieskromnie: palce lizać!

Czas wykonania: 30 min
Cena: ok. 20 zł.
Ilość porcji: 8

Składniki:
- paczka (500 g) makaronu świderki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- paczka (400 g) mrożonego szpinaku (ja używam ten gotowy z Lidla - mrożony ze śmietaną)
- pół kostki startego sera
- 2 serki topione (200 g)
- odrobina mleka
- przyprawy: przyprawa do drobiu, sól, pieprz, czosnek

Wykonanie:
1. Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
2. Podsmażyć makaron na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu oraz startego sera. Przełożyć do garnka.

















3. Na patelni podsmażyć pokrojoną i przyprawioną (przyprawą do drobiu) w kostkę pierś z kurczaka. Dodać do garnka z makaronem.

4. W garnuszku rozmrozić szpinak. Doprawić go solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać do garnka z makaronem i innymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszać.

















5. Na patelni rozpuścić serki topione. Gdy się rozpuszczą, delikatnie podlać je odrobiną mleka (ok. 3/4 szklanki). Dodać czosnek.


















6. Rozpuszczony ser dodać do makaronu i wszystko razem wymieszać.

















Proste, prawda? A jakie dobre! Życzę smacznego! :)

















1 komentarz: