niedziela, 24 marca 2013

Ekspresowa szarlotka bez jajek

Przepis na tę szarlotkę dostałam o mojej Teściowej. Kiedy pierwszy raz go zobaczyłam nie wierzyłam, że z takich składników może powstać ciasto. Jednak spróbowałam i udało się. Najważniejsze jest to, że wystarczy parę minut, aby  przygotować ten jabłecznik. Wspaniale nadaje się w przypadku niespodziewanego "nalotu" gości. Przepis pozmieniałam po swojemu i wyszło jeszcze pyszniejsze ciacho. Najbardziej podoba mi się w tej szarlotce to, że robi się ją naprawdę szybko oraz to, że nie trzeba dodawać jajek.

Czas wykonania: 5 minut + pieczenie 50 minut
Cena: 9 zł
Ilość porcji: blacha o wymiarach 25 cm x 25 cm

Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- słoik jabłek prażonych
- 1/2 kostki Kasi

Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z sypkich składników odmierzyć szklankę (czyli 1/3 całej sypkiej masy) i wysypać na blachę.
3. Na sypkie składniki dodać pół słoika jabłek. Ja zebrałam latem jabłka z ogródka od dziadka i sobie je uprażyłam, abym miała na okres zimy. Do uprażonych dodałam cynamon, więc przy pieczeniu ciasta nie musiałam go już dodawać :)
4. Kolejną warstwą będzie szklanka sypkich składników. Na to dodać pozostałe pół słoika jabłek. Na samą górę wysypać ostatnią część (czyli szklankę :)) sypkich składników.
5. Kasię pokroić w plasterki i poukładać na górze ciasta.
6. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.



















Wiem, że ten przepis brzmi co najmniej dziwnie i że wykonanie ciasta naprawdę jest nietypowe. Warto jednak spróbować, bo szarlotka zawsze wychodzi palce lizać! :)


sobota, 23 marca 2013

Gyros wieprzowy z sosem czosnkowym

Kolejny obiad przygotowany na życzenie mojego męża - lubię Go rozpieszczać. Robiłam go pierwszy raz, ale wyszedł tak smaczny, że na stałe zagości w naszym obiadowym menu.

Ilość porcji: dla 3 osób
Czas wykonania: 5 minut przygotowanie+ 3 godziny marynata + 30 minut smażenie
Cena: ok. 6-7 zł

Składniki:
- 30 dag łopatki wieprzowej

Marynata:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- ok. 80 ml oleju
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros

Sos czosnkowy:
- 1 łyżka majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- czosnek
- przyprawy: sól, cukier, cytryna

Wykonanie:
1. Łopatkę pokroić w paski (w poprzek włókien).

2. Zmieszać wszystkie składniki na marynatę. Wymieszać marynatę z pokrojonym mięsem. Przykryć i odstawić na 3 godziny do lodówki. Można też np. przygotować sobie marynatę wieczorem i odstawić na noc do lodówki.

















3. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy z podanych składników. Doprawić do smaku.
4. Mięso dusić na patelni pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut - aż będzie miękkie.












piątek, 22 marca 2013

Pizza bolońska bez drożdży- moja wariacja

Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. My także jesteśmy jej fanami i zawsze zajadamy się nią ze smakiem. W sumie to dość proste danie, bo ciasto zapiekane z różnymi dodatkami i serem. Aby jeszcze ułatwić sobie zadanie, przygotowałam ciasto na pizzę bez drożdży. Wystarczyło jedynie zagnieść składniki (w tym czasie piekarnik się nagrzał) i nałożyć farsz. Gdybym miała czekać aż wyrosną mi drożdże chyba padłabym z głodu - po pracy chcę jak najszybciej zjeść coś pysznego.

Czas wykonania: 30 minut + 30 minut pieczenie
Cena: 13 zł
Ilość porcji: 1 blacha w przypadku pizzy na grubym cieście, a 2 - na cienkim


Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- sól, pieprz, bazylia

Farsz mięsny:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- trochę keczupu
- puszka pomidorów
- puszka groszku
- czosnek
- prażona cebulka
- sól, pieprz, jarzynka, oregano, papryka ostra, majeranek
- pół kostki sera

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować do wymaganej grubości i ponakłuwać widelcem.
2. Pierś z kurczaka zmielić w maszynce. Podsmażyć na głębokiej patelni. Dodać puszkę pomidorów i zagotować. Następnie dodać przecier pomidorowy, keczup, groszek oraz resztę składników wraz z przyprawami. Doprawić do smaku według uznania.
3. Na ciasto nałożyć farsz mięsny. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.





czwartek, 21 marca 2013

Ziemniaczki w nowej odsłonie

Oto przepis na ciekawą, sycącą przekąskę. Zamiast szynki szwarclandzkiej można użyć także boczku. Polecam zwłaszcza na kolację.


Cena: 8 zł
Czas wykonania: ok. 1 godzinę (z ugotowaniem ziemniaków i pieczeniem)
Ilość porcji: 8

Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 8 plasterków szynki szwarclandzkiej
- pół kostki sera feta
- 8 plasterków żółtego sera
- mąka
- majeranek
- wykałaczki

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać i w całości ugotować w osolonej wodzie.
2. Gdy się ugotują - ostudzić je. Każdego ziemniaka przekroić na pół. Każdą połówkę oprószyć mąką oraz posypać majerankiem.

















3. Na jedną połówkę ziemniaka położyć plasterek sera oraz plasterek fety. Przykryć drugą połówką. Owinąć szynką szwarclandzką. "Spiąć" wykałaczką.





















4. Zapiekać ziemniaki ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

piątek, 8 marca 2013

Makaron ze szpinakiem i serami

Jak już wspominałam - bardzo lubię makarony. Można je przyrządzać na wiele sposobów, więc nigdy się nie nudzą. Tym razem zamiast typowego makaronu polanego sosem, postanowiłam przygotować makaron bardziej "na sucho" zmieszany ze składnikami. Powiem nieskromnie: palce lizać!

Czas wykonania: 30 min
Cena: ok. 20 zł.
Ilość porcji: 8

Składniki:
- paczka (500 g) makaronu świderki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- paczka (400 g) mrożonego szpinaku (ja używam ten gotowy z Lidla - mrożony ze śmietaną)
- pół kostki startego sera
- 2 serki topione (200 g)
- odrobina mleka
- przyprawy: przyprawa do drobiu, sól, pieprz, czosnek

Wykonanie:
1. Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.
2. Podsmażyć makaron na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu oraz startego sera. Przełożyć do garnka.

















3. Na patelni podsmażyć pokrojoną i przyprawioną (przyprawą do drobiu) w kostkę pierś z kurczaka. Dodać do garnka z makaronem.

4. W garnuszku rozmrozić szpinak. Doprawić go solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać do garnka z makaronem i innymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszać.

















5. Na patelni rozpuścić serki topione. Gdy się rozpuszczą, delikatnie podlać je odrobiną mleka (ok. 3/4 szklanki). Dodać czosnek.


















6. Rozpuszczony ser dodać do makaronu i wszystko razem wymieszać.

















Proste, prawda? A jakie dobre! Życzę smacznego! :)

















czwartek, 7 marca 2013

Pieczarki pod serową kołderką

To danie w stylu "coś z niczego". Przepis dostałam kiedyś od koleżanki i prawie o nim zapomniałam, aż do wczoraj... W lodówce zalegały mi pieczarki i twaróg. Zrobiłam więc lekką przekąskę.

Ilość porcji: 8 pieczarek
Czas wykonania: 15 minut + 15 minut pieczenie
Cena: ok. 4 zł

Składniki:
-10 dużych pieczarek
- 1 paczka twarogu białego
- sól, pieprz
- trochę startego żółtego sera

Wykonanie:
1. Pieczarki umyć i obrać, odłamać nóżki. Dwie pieczarki oraz odkrojone nóżki drobno pokroić.
2. Pozostałe 8 główek pieczarek posolić od wewnątrz.
 3. Posiekane pieczarki podsmażyć na patelni. Dodać biały twaróg aż razem się połączą w jednolitą masę. Doprawić do smaku.


















4. Farszem nadziać 8 główek pieczarek. Posypać startym serem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni.

















niedziela, 3 marca 2013

Pasta jajeczna

To kolejne danie z serii ekspresowych. Pasta jajeczna urozmaici codzienne śniadanie w każdym domu. Będzie z pewnością tańsza i smaczniejsza niż ta gotowa do kupienia w sklepie - i przede wszystkim zdrowsza.

Czas wykonania: 5 minut
Koszt: 3 zł

Składniki:
- 5 ugotowanych i obranych jajek
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Jajka rozdrobnić widelcem.

















2. Dodać pozostałe składniki: majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz (latem można dodać jeszcze szczypiorek). Wszystko razem wymieszać.

















3. Posmarować pastą pieczywo i delektować się pysznymi kanapkami.